פריקי (פריקה) – מתכון בסיסי ומוצלח

פריקי מתכון
צילום: קותי אדלר, אוכל רחוב

זמן הכנה: 3 שעות

דרגת קושי: קל

קלוריות: 50 ( ל- 100 גרם)

מה זה הדגן הזה שהפך בשנים האחרונות לטרנד קולינרי מטורף ושמיחסים אותו למטבח הערבי / הדרוזי, סתם גנבים ושודדים ….. הפריקי או פריקה (תקראו לזה איך שבא לכם) היא חיטה שנקצרת בעודה ירוקה ועוברת קלייה במדורות על אש גלויה. בתהליך זה היא מקבלת טעם אגוזי מעושן והסיבה שמעבירים את הפריקי את המסע הארוך הזה כבר אלפי שנים היא שתהליך הזה מבטיח את עמידותה של הפריקי לתקופה ארוכה.
אתם בטח שואלים את עצמכם למה כתבתי “סתם גנבים ושודדים”? כי במקורותינו בספר ויקרא היא מוזכרת כאחת ממנחות הביכורים. “ואם תקריב מנחת בכורים לה’ – אביב קלוי באש גרש כרמל תקריב את מנחת בכוריך” (ויקרא פרק ב, פסוק יד). מסבירים הפרשנים: האביב הוא הפריקי השלמה , וגרש כרמל זאת הפריקי הגרוסה.

אז אחרי דבר תורה קצר אתם מוזמנים להיעזר במתכון לפריקי קל וטעים.
💡 המתכון מיועד להשתמש בפריקי כפחמימה לכל דבר כמו אורז, פתיתים. המרקם אומנם יהיה מעט שונה ודייסתי אבל לגרגירים יהיה ביס נעים, ונימוח (דומה למרקם של אורז עגול).

מצרכים לפריקי

  • 2 כוסות פריקה
  • 4 כוסות מים רותחים
  • 1 בצל גדול, קצוץ דק
  • 1 גזר, קצוץ דק
  • ענפי סלרי קצוצים קטן
  • שום כתוש
  • מלח (כף שטוחה)
  • פלפל שחור (חצי כפית)
  • כמון (כפית שטוחה)
מצרכים לפריקי

אז קדימה, להפשיל שרוולים ולהתחיל לברור

לפני שנתחיל להכין את התבשיל אני ממליץ בחום לברור את הפריקי טוב טוב! לשטוף בהרבה מים ולהחליף את המים מספר פעמים עד שהמים יהיו צלולים לגמרי (כמו בקינואה), לסנן ולהשאיר במסננת כשעתיים ליבוש.

 

בישול הפריקה – שלבי המתכון

  1. מאדים בשמן את הבצל, גזר, והסלרי (מומלץ להוסיף מלח גס שמזרז את זמן האידוי)
  2. מתבלים ומוסיפים את השום לחצי דקה.
  3. מוסיפים את הפריקי ומערבבים על מנת שכל הגרגרים יצופו בשמן.
  4. יוצקים מים רותחים ומערבבים עד שכל תכולת הסיר מגיעה לרתיחה.
  5. מבשלים מספר דקות.
  6. מכסים טוב טוב (אטימה מלאה) ומעבירים ללהבה בינונית עם דיסקית למשך חצי שעה.
  7. מכבים את האש ומשאירים מכוסה לפחות לשעתיים (למעשה עיקר הבישול של הפריקה הוא באדים המצטברים בסיר האטום)
  8. מוציאים את הפריקה ומאווררים.

טיפים לסיום:

  • התהליך המתואר מתאים לבישול בסיר נון סטיק , בציפוי שיש (סירים נפלאים ממש) שבבישול בו אין מצב שהפריקי תידבק לקרקעית ותישרף. אם מבשלים בסיר נירוסטה, אלומיניום זה לא יצליח ויהיה צורך בבישול ארוך מאד בסיר לא מכוסה וכל הזמן לערבב שלא יישרף (כמו במטבוחה).
  • סתם רעיון שכדאי לנסות – בחמין הפריקי יכול להיות תחליף לגריסים, אורז או לחיטה שנהוג לבשל בשקית בתוך הסיר.
קצת על קותי אדלר כל הכתבות
חי נושם וחולם מתכונים וקולינריה.

1 Comment

  1. למדתי ממך המון…
    גם על החיטה והמקורות שאתה מביא
    וכמובן המתכון המצורף
    מרכיבים ואטפן הכנה.
    מקסים קותי.

הוסף תגובה חדשה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם