דג מלוח – מתכון להרינג כבוש

דג מלוח מתכון
צילום: קותי אדלר, אוכל רחוב

⏰ זמן הכנה: 10 דקות

דרגת קושי: קל מאוד

קלוריות: 262 בממוצע (ל – 100 גרם)

דג מלוח הוא מאכל מזרח אירופאי (הונגריה, רומניה, פולין, רוסיה). במקור היה דג מלוח מאכל של עניים, כאלה שידם לא הייתה משגת לקנות דגים טריים והרי לא יתכן שולחן שבת ללא דג! בבתים האלה היה הדג מלוח מחליף  את הדגים טריים.

בשבתות לפניי פרוץ הקורונה, נהגנו בבוקר לאחר התפילה לערוך שיעור, את השיעור פתחנו תמיד בקידוש ועל מנת לחדד את מוחנו ולהכינו לפלפולי הגמרא נהגנו להעלות את רמת האלכוהול בדם. כדי שהאלכוהול לא ירגיש עצמו בודד נהגנו להשיט בו אי אלה נתחים של דג מלוח. על מלאכת הכבישה שלהם אני הייתי בד”כ אחראי.

כן, אני יודע שדג מלוח לא מדבר בשפתם של אחיינו מארצות המגרב ותימן, אולם מסתבר שהדג מלוח כפי שאני מכין הולך טוב גם אצל יוצאי עדות המזרח.

בחנוכה תש”פ ערכנו בכולל בעלי בתים בו למדתי מסיבת סיום מסכת למעלה מ 50% מהלומדים אינם מזרח אירופאים והם הזהירו אותי “בשום פנים ואופן לא דג מלוח…” אני בכל זאת הגשתי דג מלוח… הכול חוסל והיו לא מעט פניות אליי בסגנון: “נישאר אולי מהדג מלוח? אני רוצה להביא לאישה שתטעם…”

⚠️חשוב: דג מלוח הנמכר במעדניות ברשתות הסופרמרקטים למיניהם הם חיקוי, בד”כ עשויים ממקרלים (ולא הרינג / מטיאס), יש לקנות מטיאס בשווקים ורצוי מאד במקום כזה שאפשר לקנות פילטים בודדים ולא ארוזים בקופסאות מלאות בשמן (בנתניה המקום הטוב ביותר זה אצל בוקובזה בשוק).

מצרכים לדג מלוח

צילום: קותי אדלר, אוכל רחוב
  • פילטים נקיים מעור ועצמות של דג מטיאס.
  • בצל לבן פרוס הכי דק שאפשר (מומלץ במנדולינה מתכווננת כמו של חברת BORNER)
  • 2/3 שמן קונולה (בשום אופן לא שמן זית)
  • 1/3 חומץ הדרים 5% פשוט (בשום אופן לא חומץ תפוחים ולא חומץ בן יין )
  • עלה דפנה
  • גרגירי פלפל אנגלי

✏️ אין להגזים בעלי דפנה ופלפל אנגלי שיגרמו למרירות.

✏️ אפשר לשדרג עם פרוסות דקות של גזר / תפוח עץ (גרנד סמיט)

תהליך הכבישה של הדש מלוח (מומלץ לראות את הסרטון)

  1. יש להשרות את הפילטים בכלי עם הרבה מים למספר דקות ולהחליף את המים פעמיים שלוש.
  2. את הבצל יש לפרוס הכי דק שאפשר
  3. שמים את השמן והחומץ בכלי / בבקבוק ומנערים טוב על כדי שתיווצר אמולסיה.
  4. פורסים את המטייאס לפרוסות ברוחב 2 ס”מ
  5. שמים בכלי את המטיאס, בצל, עלה דפנה ופלפל אנגלי
  6. יוצקים את תערובת השמן והחומץ כך שיכסו את הכול
  7. זהו! לאחסן במקרר ל 12 שעות לפחות
קצת על קותי אדלר כל הכתבות
חי נושם וחולם מתכונים וקולינריה.

2 Comments

הוסף תגובה חדשה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם