דג מלוח הוא מאכל מזרח אירופאי (הונגריה, רומניה, פולין, רוסיה). במקור היה דג מלוח מאכל של עניים, כאלה שידם לא הייתה משגת לקנות דגים טריים והרי לא יתכן שולחן שבת ללא דג! בבתים האלה היה הדג מלוח מחליף את הדגים טריים.
בשבתות לפניי פרוץ הקורונה, נהגנו בבוקר לאחר התפילה לערוך שיעור, את השיעור פתחנו תמיד בקידוש ועל מנת לחדד את מוחנו ולהכינו לפלפולי הגמרא נהגנו להעלות את רמת האלכוהול בדם. כדי שהאלכוהול לא ירגיש עצמו בודד נהגנו להשיט בו אי אלה נתחים של דג מלוח. על מלאכת הכבישה שלהם אני הייתי בד"כ אחראי.
כן, אני יודע שדג מלוח לא מדבר בשפתם של אחיינו מארצות המגרב ותימן, אולם מסתבר שהדג מלוח כפי שאני מכין הולך טוב גם אצל יוצאי עדות המזרח.
בחנוכה תש"פ ערכנו בכולל בעלי בתים בו למדתי מסיבת סיום מסכת למעלה מ 50% מהלומדים אינם מזרח אירופאים והם הזהירו אותי "בשום פנים ואופן לא דג מלוח…" אני בכל זאת הגשתי דג מלוח… הכול חוסל והיו לא מעט פניות אליי בסגנון: "נישאר אולי מהדג מלוח? אני רוצה להביא לאישה שתטעם…"
⚠️חשוב: דג מלוח הנמכר במעדניות ברשתות הסופרמרקטים למיניהם הם חיקוי, בד"כ עשויים ממקרלים (ולא הרינג / מטיאס), יש לקנות מטיאס בשווקים ורצוי מאד במקום כזה שאפשר לקנות פילטים בודדים ולא ארוזים בקופסאות מלאות בשמן (בנתניה המקום הטוב ביותר זה אצל בוקובזה בשוק).
נחמד להוסיף למרינד גם מיונז ושמנת. ואפשר גם קוביות תפוחי עץ.ככה עושים ההונגרים
אני יודעת שמיונז שמים הרוסים, לא ההונגרים
מעולה.טעים מאד
אברהם שהם
נחמד תודה אנסה מלאת געגועים להרינג טוב.
תודה
אשמח לשאלה.
דג מלוח שקונים בסופר או בכללי דג מלוח מקורי הוא לא נכבש עם מלח ולא עם חומץ?
האם אפשר להשתמש בחומץ סינטטי 5% ?
חייבים שמן????? ואיזה דג הרינג? או פלמידה?