מתכון לגפילטע פיש של סבתא טובה ז"ל

מתכון לגפילט פיש
צילום: קותי אדלר, אוכל רחוב

זמן הכנה: שעה וחצי

דרגת קושי: בינוני

קלוריות: 85 ( ל- 100 גרם)

למרוקאים יש חריימה ולאשכנזים יש גפילטע פיש שבחלוף השנים זכה ללא מעט ביקורות ולעג בטענה שמדובר במאכל תפל ונטול טעמים.

העולם מתחלק ל 2:

  1. כאלה שלא מסוגלים אפילו לדמיין שהם מכניסים את קציצת הדג הטחון הזה לפה
  2. כאלה שמבחינתם גפילטע עם קצת חזרת זה מעדן מלכים שכיף להתפנק עליו במשך כל ימות השנה ולא רק בראש השנה או בליל הסדר.

לפניכם מתכון אותנטי ומנצח של גפילטע פיש שאולי יגרום גם לכם להצטרף לקבוצת האנשים השנייה – "Gefilte fans"

ראשית, עליכם לבקש ממוכר הדגים את 2 הדברים הבאים:

  1. לטחון את הדג ללא העור והעצמות
  2. לשמור לכם את האדרה (עצמות) וראש הדג בצד (מהם נעשה את הציר)

הערות חשובות:

  •  ניתן להכין גפילטע מדג קרפיון, בורי, או שילוב של שני הדגים.
  • מכל 1 ק"ג דג יצא לכם 300-400 גרם דג טחון

מצרכים לציר הדגים

  • 2-3 בצלים גדולים חתוכים גס
  • 2-3  גזרים חתוכים לחצאים
  • ראש הדג והאדרה
  • ענף סלרי
  • מלח, סוכר, פלפל לבן
  • עלי דפנה (לא חובה)
חומרים לציר דגים של גפליטע פיש

הכנת ציר הדגים

  1. שמים את כל החומרים בסיר שטוח (סוטאז') שיוכל להכיל את כל הקציצות בשכבה אחת
  2. מוסיפים מים כל לכדי כיסוי כל המרכיבים ומביאים לרתיחה
  3. מנמיכים להבה וממשיכים כשעה לפחות על חום נמוך.

מצרכים לקציצות גפילטע פיש (10 יחידות)

  • 350-400 גרם קרפיון טחון (ללא עור ועצמות)
  • 2 בצלים גדולים מרוסקים במעבד מזון
  • 1 גזר מגורד דק בפומפייה
  • 1 ביצה קשה מרוסקת דק בפומפייה
  • 1 ביצה טרייה לא מבושלת
  • 2-3 כפות קמח מצה
  • מלח, פלפל לבן, סוכר
מצרכים לקציצות גפליטע פיש

הכנת הקציצות

  1. מנקזים את הנוזל מהבצל המרוסק
  2. מערבבים טוב את כל החומרים
  3. מעבירים לשעתיים לפחות למקרר להתגבשות המסה.
  4. עם ידיים רטובות יוצרים קציצות שטוחות
  5. יש להביא בחשבון שהקציצות תופחות בציר בגלל קמח המצה שבמסה
  6. מבשלים כשעה.
  7. לאחר גמר הבישול ורק כשהציר והקציצות קרות, מעבירים לכלי לאחסון במקרר
  8. לאחר שהייה של מספר שעות במקרר הקציצות תתגבשנה ותהיינה קשות יותר והציר ייקרש.

טיפ מהבית: לאמא ז"ל הייתה חנות מכולת ובשעתו מכרו ביסקוויטים על משקל ותמיד היו בתחתית הקופסא ביסקוויטים שבורים שאי אפשר היה למכור, אמא נהגה לרסק שבריי ביסקוויטים "פתי בר" ולהוסיפם למסת הדג – כדאי לנסות.

קצת על קותי אדלר כל הכתבות
חי נושם וחולם מתכונים וקולינריה.

14 Comments

  1. מכינה גפילטע ותיקה ומנוסה אז עלי דפנה ואפילו גרגרים של פלפל אנגלי שמים בציר. ונכוו, במקום סוכר אפשר לשים בסקוויטים פטי בר בתערובת הדגים וגם במקום קמח המצה. בפסח אפשר לשים את עוגיות היין המרוסקות לאבקה . כמו כן תערובת אני שמה את הגזר והבצל מבושלים ולא מגוררים חי.

    • יומיים לפני זה בסדר גמור , לא לשכוח שמאד חשוב שלפני שאוכלים יהיה לילה במקרר ואפילו 24 שעות , כשאני מכין ביום חמישי לשבת מה שנישאר אנחנו אוכלים במשך כל השבוע ונישאר טעים

  2. תודה רבה על השיתוף. זה מרשם שהיה לי לפני הרבה שנים ונעלם. על הגז עומדים לי עכשיו שני סירים עם המון קציצות
    חג שמח. שנה טובה וגמר חתימה טובה

    • האמת מה שנכון יותר לעשות זה , לאחר שהציר מוכן להוציא את האידרה הראש והגזר לסנן את נוזל הציר , להחזיר אותו לסיר ולבשל את קציצות הדג בציר הנקי , זה נתון לנו שני דברים א.זה מפנה מקום בסיר ב.זה ימנע באיזה עצם שהייתה באידרה להסתנן לציר

  3. סיון
    בנוגע לגודל הסיר , הנכון יותר הוא שכאשר הציר מוכן יש לסנן את הציר ולבשל את הקציצות בציר הנקי זה יפנה מקום בסיר וגם ימנע אפשרות שאיזה עצם מהאידרה תסתנן לציר

  4. אתם לא בכיוון המתכון פה זה לא של גפילטה פיש אלה דג טחון (גמולנה פיש)
    גפילטפיש זה דג ממולא לא קציצות

הוסף תגובה חדשה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם